Ikeas julbord är tillbaka

Då kan du äta julbord på Ikea 2021

Uppdaterad 2021-11-22 | Publicerad 2021-11-16

Ikeas julbord är tillbaka inför julen 2021!

En långdragen pandedmi senare – nu är Ikeas julbord äntligen tillbaka!

Från och med den 18 november dukas Ikeas julbord fram fullproppat med svenska klassiker.

Under coronapandemin är det mycket som satts på paus, inte minst något som ligger svensken varmt om hjärtat – nämligen julbord.

Under förra årets jul 2020 ställdes julbordsbufféer in över hela Sverige, men i år ser det ljusare ut för den goda matens tid. Flera restauranger har sedan tidigare gått ut med att de kommer att servera julbord och så även Ikea, de kommer att duka upp för julens godheter på alla sina varuhus.

– Vi har verkligen sett fram emot att få välkomna våra gäster på julbord igen. Vi kommer att servera ett traditionellt julbord i år, med sill, lax och köttbullar, så klart. Godsaker som krämig grönkålssallad, cheesecake med tångkorn och klassisk Janssons frestelse står också på bordet, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige, i ett pressmeddelande.

Då dukar Ikea upp julbordet 2021

Under 2020 var det, trots pandemin, en del restauranger som vågade sig på att duka upp julbord, andra försökte sig på coronavänliga julbordsalternativ som inte innebar buffé. I en intervju med Aftonbladet förra året sa Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, att det vore synd att ställa in en sådan tradition helt. Men att vikten då låg vid att följa Folkhälsomyndighetens råd.

För dig som vill ha en helt växtbaserad matupplevelse så kommer Ikea erbjuda en vegetarisk jultallrik.

Trots att glädjen nu är stor över att restriktioner släppt och vi återigen kan njuta av restauranglivet så kan det vara bra att ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att inte sprida eventuell smitta. Det man kan tänka på är att fortfarande hålla avstånd, se över sin hygien – som att tvätta händerna – och att stanna hemma om du har symptom.

Se även till att hålla dig uppdaterad kring aktuella rekommendationer.

Från och med den 18 november till och med den 23 december kommer Ikea att servera julbord, maten kommer stå uppdukad varje dag från klockan 12:00. För den som vill ha ett helt växtbaserat matupplevelse så kommer varuhuset erbjuda en vegetarisk jultallrik med veggie hot dog, plantbullar, rödkålssallad, grönkålssallad och sötpotatisklyftor.

Här kan du också äta julbord:

Skåne

  • På Sofiero slott i Helsingborg, Skåne, dukas julbordet upp från den 24 november till och med den 22 december, för den som inte vill gå på julbord på slottet så finns det även cateringmöjlighet. Mer information och priser hittar du på Sofiero slotts hemsida.
  • Rådhuskällaren i Malmö serverar ett traditionellt, skånskt julbord fyllt med massor av läckerheter. Restaurangen är en av de mest anrika restaurangerna i Malmö, mer om deras öppettider och priser för julbordet hittar du på deras hemsida.

Göteborg

  • På Långedrags värdshus, bara 15 minuter från centrala Göteborg, erbjuds ett gnistrande julbord med havet som utsikt. Här blandas både klassiska och moderna saker när julens läckerheter dukas upp, mer om kostnader och tider hittar du på Långedrags värdshus hemsida.
  • Känner du för att fira in julen med slottslig känsla så kan du åka till Tjolöholms slott, några mil söder om Göteborg. Slottet sägs bada i juliga dekorationer och i den pampiga matsalen serveras det en femrätters julmiddag. Mer information om denna lyxiga upplevelse kan du hitta på deras hemsida.
Runt om i Sverige görs borden redo för att dukas upp med julmat.

Stockholm

  • På Junibacken i Stockholm bjuds det på ett lekfullt och sagolikt julbord för familj, företag eller ett gott gäng goda vänner. Junibackens julbord har många bra lekytor för barn med spring i benen medans föräldrar kan njuta av ett fullspäckat julbord. Mer priser och öppettider för Junibackens julbord hittar du på deras hemsida.
  • Godares egen Sofia Henriksson har i år varit med och komponerat julens mat på Eaterys julbord på Gärdet i Stockholm. Här bjuds det på klassiska svenska rätter som kombineras med nya spännande smaker med inspiration från Italien, ett land som ligger Sofia varmt om hjärtat. För mer information om priser se Eaterys hemsida.

Umeå

Följ ämnen i artikeln